2013. november 18., hétfő

Őszi esték

Hűvös, ködös, őszi estéken jól jön egy melengető leves.
Az ötlet, kicsit egy olasz levestől és kicsit a Márton-napi libacombomból eredeztethető. 
Azt talán mondanom sem kell, hogy tiszta szívembből ajánlom mindenkinek.















GESZTENYÉS BABLEVES, 
    ZSÁLYÁVAL ÉS VÖRÖSBORRAL  
Hozzávalók:
30 dkg csótánybab (géber-, négerbab)
20 dkg szelíd gesztenye
4 ger. fokhagyma
1,5 dl tejszín
1 dl vörösbor
2 ek. liszt
1 ek. méz
1 mk. őrölt gyömbér
zsálya (morzsolt)

A babot egy éjszakányi időre beáztatjuk, majd a fokhagymákkal együtt feltesszük főni, zsályával és sóval ízesítjük. (Kb.:2 liter víz)
A gesztenyét megfőzzük, megpucoljuk és durván összedaraboljuk, összetörjük.
Amikor a bab már szépen megpuhult, kihalásszuk belőle a fokhagymákat, beleöntjük a bort, hozzáadjuk az egy evőkanál mézet és a mokkáskanálnyi gyömbért, valamint a gesztenye darabkákat és jól kiforraljuk.
A fokhagymákat egy villa segítségével pépesítjük (szétnyomkodjuk), hozzáadjuk a lisztet és tejszínnel habarást készítünk. A levesünket  besűrítjük (hőkiegyenlítés!!!), utóízesítjük és készre főzzük. 
Csak 1 jó tanács: a szárított zsályát a tenyeremben még egy kicsit megszoktam morzsolni és a szár részeket (amit lehet) kiszórom belőle.

1 megjegyzés: