2013. március 27., szerda

Egy kis fényezés

Na, persze nem (csak) magamat akarom fényezni, hanem természetesen az étkeimet (is). 
Fényezés vagy ahogy a nagyok mondják glasszírozás. Ez lényegében és egyszerűen nem más, mint a gyümölcsök, zöldségek, vajon történő, cukorral vagy mézzel való „pirítása”, átforgatása, . A húsoknál azt a műveletet hívják így, amikor a sültet tálaláskor illetve közvetlen tálalás előtt pecsenyelével vonják be, hogy szép fényes legyen. Hidegkonyhai készítményeknél aszpikkal fényeznek. A desszerteknél pedig a zselével való bevonást nevezik glasszirozásnak.
Ez egy hihetetlen fontos információ (gondolom), de nem baj, ha tudjuk. :)














MOGYORÓS CSIBEFALATOK, 
           FÉNYLŐ ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
1 db padlizsán
30 dkg sárgarépa
4 szál szálzeller
15 dkg sótlan pörkölt földimogyoró
1 ger. fokhagyma
2 ek. méz  
2 ek. natúr joghurt
oregánó  
kakukkfű
bors, só
A csirkemell filéket felcsíkozzuk, megszórjuk borssal, oregánóval és kakukkfűvel, valamint hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és az egészet alaposan bekeverjük a joghurttal. Hűtőszekrényben legalább két órán át érleljük ebben a pácban. Közben a zöldségeket is, a húshoz hasonlatosan felcsíkozzuk. A padlizsánt kissé lesózhatjuk. (Van aki  erre esküszik, van aki nem; én nem mindig szoktam.)  Egy serpenyőben olívaolajon szépen megsütjük a csibe csíkokat, megsózzuk és a végén közé szórjuk a mogyorót, majd picit megpirítjuk.
Egy másik serpenyőben vajon, összepároljuk, megsütjük a zöldségeket; a húsnál használt fűszerekkel ízesítjük és mézzel megcsepegtetve, összeforgatva kifényesítjük :) 
A mogyorós csibefalatokat a gyönyörűen csillogó zöldségekre tálaljuk.
TUDTAD? a mogyoró egy olyan aminosavat tartalmaz amely herpeszt okozhat, úgyhogy akik erre hajlamosak, ne fogyasszák.  

2 megjegyzés:

  1. ha vaj helyett oliva olajban vagy zsírban sütöm a zöldségeket, akkor is működik ez a "fényesítés"?

    VálaszTörlés