2012. szeptember 2., vasárnap

Hallottál már erről

III. Nemzetközi Gulyás Nap
Én is idén csatlakoztam, jövőre várunk Téged is :)














KONDÁSLEVES
Hozzávalók:
50 dkg „szaftos” sertéshús 
     vagy egy csülök
1 pár debreceni kolbász
50 dkg burgonya
20 dkg gyöngybab
25 dkg sárgarépa
10 dkg kolozsvári szalonna 
2 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
babérlevél
borsikafű
bors, só
Az egy éjszakára beáztatott gyöngybabot, 2-3 db babérlevéllel, sós vízben, külön feltesszük főni. 
Amikor megfőtt annyi vizet hagyunk rajta, hogy éppen ellepje.
Közben a hagymát és a szalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk. A húst szintén kockára vágjuk és hozzárakjuk a szalonnás alaphoz. Amíg a hús elveszti nyers színét, 1 paprikát és 1 paradicsomot is kockára vágunk. Ezután meghintjük fűszerpaprikával a húst, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, elkavarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és befűszerezzük. (A fűszerezésnél a borsikafű domináljon.) Pörkölt módjára főzzük, időnként belekeverünk és a szükséges víz mennyiséget pótoljuk. Ezalatt a burgonyát megpucoljuk és cikkekre vágjuk, a tisztított sárgarépát pedig félkarikára szeleteljük. Ha a hús már majdnem megpuhult beletesszük a burgonyát és a sárgarépát, puhára főzzük. A debrecenit szintén félkarikára szeleteljük és a levesbe rakjuk. Befejező műveletként zúzott fokhagymát és a maradék kockázott paprikát, paradicsom valamint a megfőtt babot levével együtt a leveshez öntjük és pár perc alatt készre főzzük. 
Tálaláskor durvára vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése