TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. szeptember 14., szerda

Pulyka és rakottas avagy Majdnem (sokadszorra)

Ez úgy kezdődött kérem szépen, hogy rakott brokkolit kívántam.  
Brokkoli, hús, rizs, néhány fűszer... és lényegében ennyi lett volna az egész.
Aztán ahogy elkezdtem főzni, úgy alakult az étel is. 
Arra néztem, beleraktam, erre fordultam, azt is beletettem, leakart esni, elkaptam, de nem vissza, hanem beleraktam...meg ilyesmi.
Na!? Mit is bizonyít ez? 
Hát azt, hogy nem szabad rágörcsölni a főzésre, nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat, egy kis bátorsággal, de azért ésszel.
Hoppá! Ismét?
FANTÁZIA, BÁTORSÁG, JÓ ÉTVÁGY ! és egy mosolygó szmájli. 
Jut eszembe; aki megkóstolta, és fenntartással állt neki, mert a curry elviheti az egész étel ízét..., csak annyit mondott:
-Tökéletes.

 
  











CURRY-S RAKOTTAS, 
  PULYKAHÚSSAL ÉS BROKKOLIVAL
Hozzávalók:
50 dkg pulyka felsőcomb darálva
50 dkg (1 db) brokkoli
25 dkg rizs
1 dob. konzervparadicsom, darabolt (400g)
1 db savanykás alma (keményebb fajta)
 1 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 p.natúr joghurt
1 db tojás
8-10 dkg reszelt sajt
2 tk. curry por 
4 szem szegfűszeg
2 db babérlevél
kakukkfű
bors, só
vaj
zsemlemorzsa
olívaolaj
Ízlésünk szerint egy kis csípőset is használhatunk (chili, cayenne bors, stb.), ami kimondottan jót tesz ennek a isteni mannának is.
A szokásos módon elkészítjük a rizst, amit most, szegfűszeggel és babérlevéllel ízesítünk. Amikor a rizs alaposan kihűlt, összekeverjük a joghurttal és a tojással.
A vöröshagymát felkockázzuk, olívaolajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a szintén kis kockákra  vágott fokhagymát és a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús elveszti nyers színét, meghintjük a curry porral, kakukkfűvel ízesítjük, elkeverjük, aztán jöhet hozzá a darabolt paradicsomkonzerv. Eleinte egy kis vizet hozzáadásával, puhára főzzük, de a főzés végére minimálisra kell forralnunk a levét.
Az almát felkockázzuk, és az utolsó 3-5 percben a húsos raguhoz adjuk.
Közben a brokkolit, rózsáira szedjük, a szükség szerint megtisztított szárát, kis kockákra daraboljuk; sós vízben feltesszük főzni és amikor már jól forr a víz 2-3 percre beledobjuk a brokkolirózsákat is , majd egyből, jeges vízzel lehűtjük, tehát blansírozzuk.
Egy tepsit kivajazunk és meghintünk zsemlemorzsával, majd szépen belepakoljuk a brokkolit; ezután egyenletesen beborítjuk a rizzsel; erre pedig a húsos ragu jön, a tetején reszelt sajttal megszórva, gázsütő 4-5 fokozatán szép pirosra sütjük. 

  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése