TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. október 15., csütörtök

Kelbimbó és gomba azaz Ízletes és zöld, na meg sárga, és egy kicsi barna

A kelbimbó vagy bimbós kel nem más, mint egy degeszre tömött tápanyagraktár!
Csak néhány dolog: A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint valamint magnéziumot  mangánt, vasat, káliumot és foszfort is tartalmaz!
Hasznos tanács lehet, az, hogy a kelbimbót, lehetőség szerint frissen elkészítve tálaljuk, mert melegen tartva ill. melegítve sokat veszíthet az pompás, üde, zamatából.















ÍZLETES GOMBÁS-KELBIMBÓRAGU,
   ROZMARINGOS-KUKORICAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó
20 dkg barna csiperke (ízletes)
1 szál szárzeller
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2-3 ek. balzsamecet
bors, só
25 dkg kukoricadara
rozmaring
olívaolaj
A kelbimbót és a gombát megtisztítjuk, majd a kelbimbót félbe, a gombát pedig cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk és egy kevés olívaolajon, együtt 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a gombát és a kelbimbót, kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami csak félig lepi el, és kívánt puhaságúra pároljuk, szükség szerint a vizet pótoljuk.
Amikor kellően megpuhult a kelbimbó, minimálisra forraljuk a levét, aztán aprított fokhagymát szórunk közé, meglocsoljuk balzsamecettel és még egyet forralunk rajt.
Közben elkészítjük a kukoricakását, aminek több módja is lehet.     
Én most, 1 liter forrásban lévő sós vízhez, 25 deka kukoricadarát szórtam, és lassú tűzön, „folyamatos” kevergetéssel 5-10percig puffogtatva főztem, majd egy 5 percig fedő alatt pihentettem, a tűzről már lehúzva. 
(A dara gyártótól függően lehet kissé eltérő minőségű; de +vizet, főzés közben is adhatunk hozzá, viszont csak finoman.)
3-4 evőkanálnyi olívaolajjal és aprított rozmaringgal ízesítettem.




 

2 megjegyzés:

  1. Hát ez brutál finom! Én köles körettel készítettem, petrezselyem zölddel lágyítottam az ízeket. Kicsit kevéssé lett szaftos, ezért finom, házilag készült savanyúság is került mellé!😊😊😊

    VálaszTörlés
  2. Hát ez brutál finom! Én köles körettel készítettem, petrezselyem zölddel lágyítottam az ízeket. Kicsit kevéssé lett szaftos, ezért finom, házilag készült savanyúság is került mellé!😊😊😊

    VálaszTörlés