TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. december 4., csütörtök

Már csak 20-at kell aludni... a tálalásig

Tudom, jóleső érzés az, ha mindenki magának szed, merít az asztalra tett nagy közös tálról és így csak az és annyi kerül a tányérra amennyit szeretnénk.
Mégis azt mondom, hogy néhanapján, például ünnepekkor, lehet megtálalt étellel kínálni szeretteinket. Egy szép, ügyes, (de egyszerű) tálalás, már az ízlelés előtti pillanatokat megédesítheti, aztán jöhet a tál  annak aki repetázni szeretne. 
Nem szeretnék erről sokat gagyogni, higgyétek el hogy így van (igaz kell egy „önfeláldozó” emberke aki tálal); a következő ételemnél nincs semmi nagyon különleges dolog (krumplipüré spenóttal, zöldségek, kijevi csirkemell)... na de a tálalás!














KIJEVI CSIRKEMELL, 
  SPENÓTOS-BURGONYAPÜRÉVEL
    ÉS KARAMELLIZÁLT ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé (1db-kb.15 dkg)
15 dkg reszelt sajt
5 dkg puha vaj (nem olvasztott!)
2 tk. mustár
kakukkfű
szerecsendió
bors, só 
a püréhez:
80 dkg burgonya
10 dkg spenót
2 ger. fokhagyma
5 dkg vaj
tejföl
a zöldségek:
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem gyökér
kristálycukor
olívaolaj
a panírozáshoz:
liszt, tojás és zsemlemorzsa
A reszelt sajtot, a vajjal, a mustárral és a fűszerekkel alaposan összekeverjük.
A csirkemelleket egy éles kés pengéjével ügyesen felszúrjuk (de nem lyukasztjuk át!), enyhén megsózzuk, borsozzuk. Simán kézzel, vagy egy kiskanál segítségével a betöltjük őket a sajtos masszával; a nyitott résznél jól összezárjuk (ha gondoljuk egy fogvájóval is megtűzhetjük - én nem tettem). Ezután legalább 10 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj visszadermedjen, és így könnyebben bánjunk vele, majd bepanírozzuk. Bő olajban lassan megsütjük, tálalásig melegen tartjuk.
A meghámozott és feldarabolt burgonyát, a két-három darabra vágott fokhagyma gerezdekkel együtt sós zben, puhára főzzük.
Közben a spenótot, a vajon megfonnyasztjuk és felaprítjuk, (nem kell túl pépesre).
Amikor a burgonya megfőtt, leszűrjük és burgonyatörővel összetörjük, majd belekeverjük a aprított spenótot, tejföllel igényszerinti állagúra pürésítjük, ha kell sózzuk.  
A megtisztított zöldségeket felkarikázzuk és olívaolajon megpároljuk, sózzuk az utolsó percekben kristálycukorral (vagy mézzel) meghintjük és szép aranysárgára karamellizáljuk.
Tálaláskor a burgonyapürét hosszában a tányér közepére halmozzuk, a tetején egy kis bemélyedéssel megágyazunk a zöldségeknek, csak az utolsó pillanatban a húst ferdén ketté vágjuk és kissé eltolva a pürére helyezzük.
A kijevi töltelékes húsokat csak! közvetlen a tálaláskor vágjuk ketté,  mert akkor a töltelék nem folyik ki, szét, össze, vissza stb. mint ahogy én jártam, persze nekem ezt tanították (mindhiába), azért így is maradt benne ölég :)
...és ti sokkal ügyesebbek vagytok ;)  





    








Érdekes!? a Kijevi jércemell, csak nálunk sajtos.
Szinte a világ minden részén ismerik az eredetit, ami csak fűszeres vajjal töltött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése