TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. december 3., hétfő

Mert megígértem

...és ha meg ígértem, akkor teljesíteni kell.
Előtte viszont, még egyszer hangsúlyoznám, nem akarok lebeszélni senkit sem; egyszer mindenki próbálja ki a sült céklát a klasszikus módozat szerint, balzsamecettel stb...
A soron következő salátámnál ismét figyelembe vettem azt, hogy kevés alapanyagot használjak, viszonylag gyorsan elkészüljön és azért egy kicsit kilépjen a hétköznapiságból.
Különösebben fűszert nem használtam, és azt is csak a végén, „díszítésnek”.
Kiegészítésnek sült gomolya sajtot készítettem; de helyettesíthetjük grill sajttal, sőt a rántott sajt (pl. camembert) is megfelel.














CÉKLASALÁTA  HAMAR, 
           SÜLT GOMOLYA SAJTTAL
Hozzávalók:
80 dkg cékla
30 dkg zöld alma, előbb-utóbb úgyis rózsaszínű lesz :)
30 dkg csemege uborka
olívaolaj
egész kömény
petrezselyem zöldje 
30 dkg gomolya sajt
liszt
Egy edénybe sós vizet forralunk. A céklát megpucoljuk és kb.:1 centi vastag hasábokra vágjuk. Amikor a víz forr, bele dobjuk a cékla hasábokat és 10 percig tovább forraljuk, aztán leszűrjük, kihűtjük. (Azt, hogy a cékla mikor puhul meg, befolyásolja a hasábok mérete, vastagsága is. Épp ezért kóstoljuk meg közben, én csak 10 percig főztem, mert szeretem, ha roppanós marad.)
Közben az almát, és az uborkát apró kockákra daraboljuk, egy keverőtálba rakjuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Majd ezzel keverjük össze a  kihűlt céklát. Tálaláskor a gomolyát felszeleteljük, daraboljuk és lisztbe mártva, nagyon forró olajon hirtelen „megsütjük”, a salátára helyezzük. Megszórjuk durvára vágott petrezselyem zölddel és egész köménnyel.
TUDTAD? „A céklát a régi görögök nagyra becsülték, és felajánlották az isteneiknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése